"NormalDients"

Napi feladatok:

1. Mosógép és szárítógép ki- és bepakolása

2. Vasalás

3. 6:30 és 8:30 között a közös területek (lobby, recepció, szauna, uszoda, beauty, mosdók, gyerekklub) takarítása, virágok locsolása

4. Hajtogatás, a wellness és beauty részleg ellátása törölközővel

5. 9:00-15:30 között a szobák takarítása

6. A piszkos textíliák mosókonyhába való szállítása, szortírozás

7. Emeletek, folyosók, lépcsőházak felporszívózása és felmosása.
 

Feladatok egy szobában:

1. A szobába belepve az első pillantásunk a függönyre és az ablakra esik, így annak mindig foltmentesnek és tisztának kell lennie. (Ha gyerekes család van egy szobában előfordulhat, hogy akar naponta kell ablakot pucolnunk!)

2. Az asztalon mindig 2 db vizes pohár és vízzel feltöltött üveg és egy almákkal teli tál áll, előtte az üdvözlőkártya.

3. Minden beköltözőt egy váza friss virág fogad, amit naponta ellenőrizni kell.

4. Ágyazás: minden nap más-más formát kell hajtani a takaróból (kocka, szív, henger, stb.), a lepedőnek mindig feszesnek kell lennie, folt és lyuk sehol sem lehet!

5. Ha a vendég kutyával érkezik, kutyatakarót és tálat kell vinni a szobába.

6. Az éjjeli szekrényre kerül a “Kissen a’lá Karte“, jegyzettömb, toll és reklamációs tömb.

7. A TV mellé kerül a TV program.

8. A szekrénybe a széf mellé kerül egy pléd, a mosózsák, és egy vizes palack.

9. A szekrényekben legalább 30 db fogasnak, cipőkanálnak, hátizsáknak és a tábláknak (ne zavarj!, takarítást kérek!, sétálni mentem a kutyával!) kell kerülnie.

10. A balkonon két szék, asztal, hamutál (minden nap üríteni kell) és mécses. 

11. Szellőztetés

12. Portörlés

13. Porszívózás

14. A fürdőben ha használták a zuhanykabint, a kádat, a mosdókagylókat, mindig minden nap ki kell mosni, és foltmentesre kell polírozni.

15. A tükröknek is mindig tisztának kell lenniük.

16. Megfelelő számú törölközőnek kell lennie (törölköző, kéztörlő, arctörlő, kozmetikai kendő és a kilépők).

17. Kozmetikai kosár: varrókészlet, körömreszelő, szappan, tusfürdő, testápoló, fülpiszkáló, zuhanysapka.

18. Szauna kosár: köntös, papucs.

19. A WC-ben ellenőrizni kell a papírt, a higénia zsákot és minden nap takarítani kell.

20. Szemét kiürítése.

21. Felmosás.
 

+ Ha babával érkeznek, kiságyat, pelenkázót, babaszemetes (a pelenkának), és bébipakettet kell bevinni a szobába.

Abendsdienst“: mi 3-an vagyunk délutáni/esti műszakban, délután 13-től 22-ig.

1. 13 órától kb. 15:30-ig betesznek egy másik szobalány mellé kisegíteni.

2. Óránként a mosdókat, a szaunát, az uszodát és a beauty-t ellenőrizni, szennyes törölközőket elvinni és frisseket kitenni.

3. A bicikli tárolót naponta felporszívózni, folyosót porszívózni és felmosni.

4. Mosókonyhát kitakarítani.

5. Mosás, vasalás, hajtogatás.

6. Konténereket (ezekben érkezik a friss törölköző, köntös, terítők) kipakolni.

7. A szálloda boltokban (sí és ruhaüzlet) port törölgetni, felporszívózni és felmosni.

8. A Hausdamme délutánra az estésnél hagyja a mobilját, amin a recepció bármikor hívhatja, hogy melyik szobába mit kell felvinnie, vagy hogy hol kell takarítania. 

+ Mivel a szálloda “hajt” az 5. csillagra új szolgáltatásként bevezették, hogy 18:00-tól a szobalány előkészíti a szobát a lefekvéshez.

Lehet, hogy ezek a dolgok egyértelműek, vagy bagatell dolgok, de tényleg mindent szem előtt kell tartani, mert a vendég szól érte! Egy 4-5 csillagos szállodában ez érthető, mivel egy szoba pl. nálunk min. € 125,-/éj/fő – ez a legolcsóbb; a legdrágább luxuslakosztály € 1.000,- körül van. Ezekből az árakból le lehet vonni a következtetést, hogy milyen vendégek járnak egy 4-5 csillagos szállodába és érthető, hogy ha ennyi pénzt kifizetnek, akkor megkövetelik a minőségi ellátást.

forrás: lebeninoesterreich.cafeblog.hu

Ha konyhai munkán gondolkozol, érdemes előtte ezeket tudnod

A konyhai dolgozó kiegyensúlyozott és magas színvonalú tevékenysége teszi lehetővé, hogy a szakács a főzési feladatokra tudjon koncentrálni és a konyha vezetése során mindig a keze ügyében legyen az, amire éppen szüksége van. Ő az, aki kezeli a tűzhelyeket, sütőket, hűtőket, elmosogatja az edényeket, és minden más konyhai tevékenységben együttműködik a konyha személyzetével.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…erős vagy, jó a kézügyességed és tudsz kitartóan, önállóan dolgozni. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szeretsz dolgok elkészítésében közreműködni és nem bánod, ha munkádat pontos szabályok alapján kell végezned.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…nem szükséges szakképzettséget szerezned, de az elhelyezkedési esélyeidet növeli a Konyhai kisegítő szakképesítés megszerzése, melyhez az általános iskolai végzettséget meg kell szerezned.

Milyen hasznos skilleket sajátíthatsz el konyhai kisegítőként?

  • Tökéletes időbeosztás. Az idő mindig szorít, a feladatok száma pedig csak nő. Közben fel kell lenni készülve a vészhelyzetekre is. Ha nem koncentrálsz, elúszol.
     
  • Streszkezelés. Összezárva lenni napi 13 órákat emberekkel pár négyzetméteren, akikkel több időt töltesz, mint a szeretteiddel, nem feszültségmentes. A munkád nagy része kapkodásból áll ki a meleg, szagos zsírgőzben, és elárulhatom, hogy nem jóga muzsika a háttérzaj. Főleg utasítgatnak, és határidő „azonnal”. Nem véletlenül szokták a konyhát a csatatérhez hasonlítani. Itt megszilárdul az ember tűrőképessége, és megtanul összpontosítani. Ráadásul ételt kidobni se valami lélekmelengető élmény…
     
  • Életveszélyes helyzetek kezelése. Van itt minden. Forró víz, vegyszerek, éles szúró-vágó eszközök, szétroncsolódott és balesetveszélyes sziták, forró zsiradék, tűz, elektromos eszközök nedves helyeken. És persze embertelen meleg és levegőhiány. Viszont te nem pánikozhatsz be, hatékony kell maradj.
     
  • Stratégiai és taktikai gondolkozás. Azért lássuk be, agyban is ott kell lenni, hogy minden időre el legyen mosogatva, a megfelelő körforgás szerint (figyelve, hogy mikor melyik eszközre lehet majd nagyobb szükség), a pályád fel legyen töltve (saláta, desszert hozzávalók, stb.), és nagyjából patent legyen a konyha folyamatosan.Vannak munkák, ahol jobb esetben van egy privát tered, és alkalmanként kell kommunikálj, együttműködj a munkatársaddal. Na, a vendéglátás nem ilyen. Itt folyamatosan közösben kell gondolkodni, egy valódi hierarchia-láncban. Nem könnyű, de szerintem épp ezért egy kis vendéglátós tapasztalat segít, hogy jobb emberismerő légy. Egy ilyen környezetben nagyon a szívedhez tudnak nőni emberek, mivel olyan, mintha sorstársak lennétek.
     
  • Önismeret. Konyhalányként sok a lelkiismereti döntés. Pl. kitakarítom-e még az a zugot is a hűtőben? Felseperjem-e azt a sarkot is, úgyse látja senki…? Leesett a földre a kaja, kidobjam-e? Napi pár órányi mosogatás közben is van min gondolkozni. Fejlesztheted magad, hogy még precízebb és pedánsabb legyél. A munkád sokat elárul rólad.

    forrás: napitaptudas.blog.hu

Konyhai dolgozók fontos szerepe

Egy vendéglátó-ipari egység konyhájának sikeres működtetése összehangolt csapatmunkát igényel, ennek a csapatnak a nélkülözhetetlen tagja a konyhai dolgozó. Az ő kiegyensúlyozott és magas színvonalú tevékenysége teszi lehetővé, hogy a szakács a főzési feladatokra tudjon koncentrálni és a konyha vezetése során mindig a keze ügyében legyen az, amire éppen szüksége van. A konyhai dolgozó kezeli a tűzhelyeket, sütőket, hűtőket, az edények tisztántartásához pedig speciális mosogatómedencéket használ.

Hallotta már, hogy német nyelvterületen „fehér brigádnak” nevezik a konyhai személyzetet?

Ennek oka az, hogy a konyhában dolgozók egyenruhája legtöbb helyen fehér színű: fehér a nadrágjuk, köpenyük és a sapkájuk is. Ezzel ellentétben a felszolgáló személyzet jellemzően fekete, elegáns ruhában, egyenruhában jár a vendégek között, őket „fekete brigádnak” keresztelték el. A francia nyelvben „brigade de cuisine”, azaz konyhai brigád a konyhai személyzetnek az összefoglaló neve.

forrás: palyaorientacio.munka.hu

Kipróbálnád magad Ausztriában?

Add le jelentkezésed most! Az egész regisztráció 5 perc alatt elvégezhető! Tudd meg szakértőinktől, hogy milyen eséllyel indulhatsz! A regisztráció díjmentes!